Kiemelt fontosságú Pannon homoki élőhelyek helyreállítása és megőrzése katonai használatú területeken Kisalföld térségében

Projektazonosító: LIFE08 NAT/H/000289

2010 és 2015 között több, mint fél milliárd forintból valósult meg a kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítását, valamint az élőhelyek és fajok megőrzését megcélzó projekt a közvetlen brüsszeli finanszírozású LIFE+ közösségi programból, a Vidékfejlesztési Minisztérium társfinanszírozásával. A projekt fő célkitűzése a győrszentiváni gyakorló- és lőtér területén található kiemelt fontosságú Pannon homoki élőhelyek helyreállítása, természeti értékeinek és biodiverzitásának megőrzése volt, a katonai tevékenységek és a természetvédelmi célok optimális összehangolása mellett.

A sikeres megvalósítást végző konzorcium vezetője a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a terület kiemelt erdőgazdálkodója a Budapesti Erdőgazdasági Zrt, a projekt környezetvédelmi és természetvédelmi felelőse a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága.

Társaságunk a Kisalföldi Homokpuszta projekt keretein belül a Life pályázat elkészítését, valamint a projektkommunikációs feladatok végrehajtását látta el. Mindamellett, hogy elláttuk és koordináltuk a projekt lakossági, sajtó- és online kommunikációs feladatait, a jó gyakorlat megosztása és a széleskörű szakmai együttműködés javítása érdekében nemzetközi konferenciát és szemináriumot is szerveztünk.

Úgy véljük, a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt ékes bizonyítéka annak, hogy a természeti értékek megőrzése érdekében végzett természetvédelmi intézkedések és a katonai tevékenység kiválóan megférnek egymás mellett, és csak szoros összefogás eredményezhet hosszú távú eredményeket a tájvédelem, az itt élő védett állat és növényvilág sokszínűségének megőrzésében.

A projektről bővebb információt a www.kisalfoldilife.hu weboldalon és a Kisalföldi Homokpuszta Facebook oldalán talál.